امروزه، توسعه وب شغلی با آینده درخشان بهحساب میآید. توسعه وب از دههٔ ۹۰ آغاز شده است و هرگز به پایان نخواهد رسید. در هر حال، امروزه، طراحی وب نسبت به روزهای اولیه پیچیدهتر شده است. اگر بهتازگی وارد این حرفه شدهاید، سختترین بخش کار آنجایی است که میخواهید بدانید از کجا باید شروع کنید.
یکی از رایجترین و مهمترین بخشها در دنیای اینترنت، بخش زبان طراحی وب است. در این مقاله قصد داریم در مورد زبانهای مورداستفاده در طراحی وب و رایجترین آنها صحبت کنیم و شما را با آنها آشنا سازیم.
زبان طراحی وب چیست؟
به روشها و مهارتهای مورداستفاده در تولید و نگهداری وبسایت، طراحی وب میگویند. کار اصلی طراح وب، طراحی چیزهایی است که کاربران بهطور مستقیم با آنها در ارتباط هستند. برای انتخاب زبان مناسب طراحی وب، باید به موارد زیر توجه کرد:
- بازار کار؛
- سرعت امنیت؛
- سرعت اجرا؛
- سرعت توسعه؛
- تکنولوژی استفادهشده در آن و … .
وقتی درباره زبان طراحی وب صحبت میشود، منظور هم زبان آن است و هم چارچوب آن؛ زیرا هر دو عامل، سهم بسزایی در طراحی وب دارند.
انواع زبانهای طراحی سایت
حال به معرفی چند زبان رایج طراحی سایت میپردازیم.
HTML، زبان اولیه طراحی سایت
HyperText Markup Language یا بهطور خلاصه HTML، زبان نشانهگذاری است و زبان برنامهنویسی یا طراحی وب محسوب نمیشود. در سال ۱۹۹۱، اولین وبسایت توسط تیم برنرزلی با استفاده از کدهای ساده HTML نوشته شد. قبلاً برای طراحی وبسایتهای ساده از این کد استفاده میشد؛ اما بهمرور زمان، بهدلیل پیشرفت و افزایش امکانات وبسایتها، HTML دیگر بهتنهایی برای ساخت وبسایتهای امروزی کافی نیست. با این حال، همچنان اغلب ساختارهای پایه و ابتدایی از این زبان شروع میشوند.
اگر میخواهید پاراگراف، فونت و اندازه متن را نشان دهید یا حتی جدول بکشید، برنامهٔ HTML به مرورگرها دستور میدهد تا آنها را بارگذاری کند. این کار با علامتگذاری متن با تگ انجام میشود (اگر از WordPress استفاده کرده باشید، احتمالاً با این مسئله آشنا هستید). در واقع، HTML چارچوبی برای محتوا است؛ یعنی مانند اسکلتی است که نظم و ترتیب قطعات را فراهم میکند.
CSS، یکی از پرکاربردترین زبانهای طراحی سایت
بهدلیل پیشرفت وبسایتهای امروزی و نقاط ضعف زبان HTML در طراحی سایتهای جدید، از زبان Cascade Style Sheet که به خلاصه CSS نامیده میشود، استفاده میشود. این زبان، در طراحی بخشهای ظاهری یا گرافیکی سایت کاربرد دارد؛ به همین دلیل، بهعنوان زبان نشانهگذاری شناخته شده است. این زبان توسط کنسرسیوم بینالمللی شبکه جهانی وب به وجود آمده است.
بهمرور زمان، امکانات زیادی به CSS اضافه شد که امروزه تقریباً در هر سایتی میتوان آن را مشاهده کرد. بهواسطهٔ این زبان میتوان اطلاعات ظاهری، مانند رنگ، سایز و نوع فونت و صفحهبندی را از اطلاعات محتوا جدا کرد. با این کار میتوان سرعت دسترسی به سایت را بالا برد. از دیگر کاربردهای CSS میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشخص کردن فاصله بین کلمهها یا عناصر موجود؛
- مشخص کردن محل قرارگیری عکس، متن و … ؛
- تعیین پسزمینه؛
- مشخص کردن چیدمان نوشتهها.
JavaScript، یکی از قویترین زبانهای طراحی سایت
یکی از معروفترین زبانهای برنامهنویسی که هم در طراحی سایت و هم در تولید اپلیکیشن موبایل استفاده میشود، JavaScript یا بهطور خلاصه JS است. رویدادهایی که در صفحات وب اتفاق میافتد، بر پایه زبان جاوااسکریپت است. جاوااسکریپت زبان کاملی نیست و بیشتر بهعنوان زبان اسکریپتنویسی شناخته شده است که تا حدودی رتبهٔ پایینتری نسبت به زبان برنامهنویسی دارد. در ابتدا، از این زبان برای طراحی سایت برای کاربر استفاده میشد؛ اما اکنون با افزایش توانایی آن در سرور نیز بهصورت Node.js و حتی در برنامههایی مانند ورد مایکروسافت و نرمافزارهای پیدیاف استفاده میشود. با استفاده از این زبان میتوان:
- دادهها را در چارتها و نمودارها نمایش داد؛
- دادههای سایتهای دیگر را استخراج و آنها را تحلیل کرد؛
- بخشهای تعاملی مانند Data Pickerها، Menuها و … را به وبسایت خود اضافه کرد؛
- از فناوری AJAX برای جلوگیری از لود شدن مجدد و در نهایت، ایجاد تجربه بهتری برای کاربران استفاده کرد؛
- اعتبارسنجی طراحی سایت و کنترل کاراکترهای ورودی را انجام داد.
با توجه به کاربردهای فراوان این زبان اسکریپتی، دانستن آن برای کسی که میخواهد در طراحی وب موفق باشد، ضروری است.
Java، یکی از جامعترین زبانهای طراحی سایت
زبان جاوااسکریپتی را با زبان جاوا اشتباه نگیرید. جاوا یک زبان برنامهنویسی کامل است که با استفاده از این زبان میتوان بر روی جنبههای گرافیکی طراحی سایت کار کرد. جاوا از دههٔ ۹۰ روی کار آمد و اکنون یکی از رایجترین زبانهای برنامهنویسی وب است که مدتهاست در ساخت وبسایت از آن استفاده میشود. از این زبان در ساخت برنامههای اندروید نیز استفاده میشود.
از جاوا برای کمک به تعریف اشیا و چگونگی عملکرد آنها و همچنین ارتباط آنها استفاده میشود. این روش، به این معنی است که میتوان از این کدها استفادهٔ مجدد کرد. علاوه بر آن، جاوا میتواند در هر سیستمی اجرا شود؛ زیرا جاوا به هیچ معماری خاصی مربوط نمیشود. به همین دلیل، یکی از محبوبترین زبانهای اصلی طراحی وب میباشد.
SQL، یکی از رایجترین زبانهای طراحی سایت
Structured Query Language یا به خلاصه SQL، زبان پایگاه اطلاعاتی است که به وبسایتهایی که حجم زیادی از دادهها را مدیریت میکنند، کمک میکند. مدل رابطهای SQL به این معنی است که میتواند دادهها را از پایگاهدادههای مختلف از طریق یک فرمان استخراج کند. ویژگی مهم آن این است که به شاخصها یا سایر پیچیدگیهای اضافی نیازی ندارد. این امر برای یافتن اطلاعات خاص در وبسایتها از طریق درخواستهای کاربر بسیار مؤثر است.
PHP، یکی از پرطرفدارترین زبانهای طراحی سایت
Hypertext Preprocessor یا به خلاصه PHP نیز یک زبان اسکریپتی است که اکثراً در طراحی برنامههای سرور برای سایتهای داینامیک استفاده میشود. از سال ۱۹۹۸ به بعد امکانات زیادی به این زبان اضافه شده است. PHP در سیستمعاملهایی از جمله لینوکس، گنو، ویندوز و مکینتاش اجرا میشود و در واقع، نوعی کراسپلتفرم (Cross-platform) است. هماکنون، این زبان توانسته است خود را با اکثر سرورهای وب جهان، از جمله آیآیاس مایکروسافت (Microsoft IIS) و آپاچی (Apache) سازگار سازد. این زبان از دیتابیسهایی، مانند MySQL، MongoDB، Oracle و … پشتیبانی میکند.
کلام نهایی
فنآوریهای بسیار زیادی برای انجام طراحی وب وجود دارد. با اینکه فناوریهای جدید طراحی وب، روزانه در حال افزایش هستند، زبانهای JAVA، JAVASCRIPT، CSS، SQL، HTML و PHP همچنان جایگاه خود را حفظ کردهاند. این زبانها نهتنها در طراحی وب، بلکه در موارد دیگری، مانند ساخت نرمافزارهای اندرویدی و سایر موارد نامبرده استفاده میشوند.
بدون دیدگاه