طراحی سایت چیست؟

طراحی سایت (web design) به معنای تلاش جهت ایجاد یک پایگاه اینترنتی برای ارائه خدمات، اطلاع‌رسانی یا فروش محصولات است. طراحی سایت پروسه‌ای می‌باشد که از تولید محتوا، لایه‌سازی صفحات وب، طراحی گرافیکی و رعایت اصول سئو تشکیل شده است.

اگر می‌خواهید سایت قدرتمندی ایجاد کنید که با استفاده از آن خدمات یا هر چیز دیگری را به صفحه اول گوگل بیاورید، باید تمام اصول ظاهری و فنی سایت را رعایت کنید.

اگر بخواهیم تعریف ساده‌تری از طراحی سایت داشته باشیم، باید بگوییم طراحی سایت به معنای ساخت وب‌سایت یا بهینه‌سازی و ری‌دیزاین (redesign) یک سایت قدیمی در بستر اینترنت است.

طراحی سایت چیست؟

طراحی سایت چیست؟

وظایف طراح سایت

طراح سایت با توجه به اینکه در چه پروسه‌ای از طراحی سایت درگیر است، وظایف مختلفی دارد. به‌طورکلی در راه‌اندازی و طراحی سایت به دو فرد یا دو تیم برای طراحی back-end و front-end نیاز است.

متخصص back-end کسی است که مسئولیت نوشتن کدهای مختلف برای ایجاد ساختار اصلی سایت را به عهده دارد. این کدها از نظر بازدیدکنندگان سایت پنهان است و وظیفه عملکرد و راه‌اندازی سایت را به عهده دارد.

متخصص front-end کسی است که از زبان‌های برنامه‌نویسی مانند python، PHP و ASP استفاده می‌کند. در بحث طراحی front-end هر کاری که انجام می‌شود، برای بهتر کردن ویژگی‌های دیداری سایت می‌باشد.

برای توسعه ظاهر سایت به کدنویسی نیاز است که نوشتن این کدها با زبان‌هایی مانند CSS، html و JavaScript انجام می‌شود.

ابزارهای طراحی سایت

بهتر است با چند نرم‌افزار طراحی سایت آشنا شوید.

1- Adobe Photoshop

فتوشاپ یکی از بهترین نرم‌افزارهای ویرایش عکس و کار با تصاویر است که نه‌تنها برای طراحی سایت، بلکه برای بسیاری از کارهای مربوط به گرافیک و طراحی، به میزان زیادی مورداستفاده قرار می‌گیرد. نرم‌افزار فتوشاپ دارای ابزارهای زیادی می‌باشد که با توجه به نیاز خود، می‌توان از آن برای ویرایش یا طراحی تصاویر استفاده کرد.

در طراحی سایت، از نرم‌افزار فتوشاپ می‌توان برای اضافه نمودن متن به عکس، تغییر رنگ و ویرایش تصاویر، طراحی و اجرای فایل‌های متحرک، تغییر اندازه عکس‌ها برای برقراری تناسب آن با طراحی، کاهش حجم عکس‌ها با کمترین تأثیر در کیفیت آن و ترکیب چندین عکس در کنار یکدیگر استفاده کرد.

2- Visual Studio

Visual Studio اصلی‌ترین برنامه برای تولید نرم‌افزارهای تحت ویندوز به شمار می‌رود که از آن برای نوشتن برنامه‌های وب استفاده می‌شود.

یکی از قوی‌ترین نرم‌افزارها برای طراحی سایت‌های حرفه‌ای Visual Studio است که متعلق به کمپانی مایکروسافت می‌باشد. از این برنامه برای کدنویسی‌های مربوط به پایگاه داده با استفاده از زبان asp.net و طراحی سایت استفاده می‌شود.

Visual Studio

Visual Studio

3- Adobe Dreamweaver

نرم‌افزار Adobe Dreamweaver برای اولین بار توسط شرکت ماکرومویا عرضه شد. مدتی بعد این شرکت توسط Adobe که سازنده نرم‌افزار فتوشاپ است، خریداری شد و Dreamweaver تبدیل به یکی دیگر از محصولات Adobe گردید.

Dreamweaver بهترین نرم‌افزار طراحی سایت می‌باشد. زمانی که برنامه‌نویسان و طراحان سایت ابزارهای دیگری در اختیار نداشتند، این نرم‌افزار تنها نرم‌افزاری بود که می‌توانستند از آن به‌صورت کاربردی استفاده کنند.

4- Bluefish

از نرم‌افزار Bluefish برای طراحی مجدد سایت و بازنویسی سایت استفاده می‌شود. بلوفیش برای سیستم‌عامل‌های مختلف طراحی شده است و نسبت به نرم‌افزارهای هم‌نوع خود سبک و از لحاظ یادگیری ساده می‌باشد.

5- CoffeeCup HTML Editor

این نرم‌افزار نسخه جذاب‌تر Dreamweaver می‌باشد که محیط گرافیکی زیبایی دارد و کار با آن ساده است.

6- Adobe Fireworks

نرم‌افزار Adobe Fireworks جایگزین خوبی برای فتوشاپ می‌باشد که با استفاده از آن می‌توان تصاویر کم‌حجم و باکیفیت و همچنین وکتورهای زیبا خلق کرد.

Adobe Fireworks

Adobe Fireworks

انواع طراحی سایت

سایت‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند که هریک طراحی خاص خود را می‌طلبد.

  • سایت‌های ثابت

این سایت‌ها طوری طراحی می‌شوند که اطلاعات موردنیاز به‌طور کامل در آن قرار داده می‌شود. برای ایجاد تغییر در سایت باید با کدنویسی سایت آشنا باشید.

اغلب این سایت‌ها با html طراحی می‌شوند که دارای حجم بسیار کم کدنویسی هستند و سرعت بارگذاری بالایی دارند.

کاهش حجم کد به‌وسیله موتورهای جست‌وجو باعث خواناتر شدن سایت می‌شود. همچنین سایت‌های ثابت، قیمت پایین و امنیت بیشتری نسبت به دیگر سایت‌ها دارند.

سایت‌های ثابت توسط صاحبان و مدیران سایت قابل‌تغییر نیستند و امکان به‌روزرسانی زودهنگام آن‌ها وجود ندارد. این سایت‌ها برای مواردی استفاده می‌شوند که یک یا دو مرتبه در سال به تغییر محتوا نیاز دارند.

  • سایت‌های پویا

برعکس سایت‌های ثابت، دسترسی به بخش مدیریتی سایت‌های پویا آزاد می‌باشد و صاحبان آن در هر لحظه می‌توانند محتوای سایت را تغییر دهند.

اغلب سایت‌های پویا به زبان‌های asp، php و asp.net نوشته می‌شوند و از زبان‌هایی مانند css و silver light برای افزودن قابلیت‌های بیشتر به آن‌ها استفاده می‌شود.

قالب اصلی سایت‌های پویا توسط طراح نوشته می‌شود و مدیر سایت اقدام به تولید محتوای موردنظر برای سایت می‌کند.

مزیت اصلی سایت‌های پویا این است که محدودیتی برای ایجاد، تغییر و حذف مطلب و … ندارد. برای ساخت سایت پویا می‌توان با استفاده از زبان‌های پیشرفته طراحی سایت، امکاناتی از جمله فرم‌ها، صفحات هوشمند و … را به آن‌ها اضافه کرد.

سایت‌های پویا

سایت‌های پویا

  • پورتال‌ها

پورتال‌ها سایت‌های کاملی هستند و چندین هدف را در یک سایت دنبال می‌کنند. به این منظور، چند سایت پویا برای رسیدن به اهدافی خاص در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند.

  • سایت‌های فلش

سایت‌های فلش از نوع نیمه‌پویا و ایستا هستند که توسط نرم‌افزارهای خاصی طراحی می‌شوند. سایت‌های فلش ثابت هستند و توسط طراح سایت ایجاد می‌شوند و قابل‌تغییر نخواهند بود.

مزیت سایت‌های فلش، انیمیشن‌های جذاب و گرافیک زیبای آن‌ها است. از معایب آن می‌توان به‌سرعت بارگذاری پایین و خوانده نشدن توسط موتورهای جست‌وجو اشاره کرد.

هدف از طراحی سایت

با توجه به اینکه سایت‌ها انواع مختلفی دارند، ممکن است هدف یک فرد از طراحی سایت با هدف فرد دیگر متفاوت باشد. امروزه اغلب برای هر هدفی سایتی طراحی می‌شود تا به‌عنوان فضایی برای فروش، پایگاه اطلاع‌رسانی یا هر منظور دیگری مورداستفاده قرار بگیرد. با یک جست‌وجوی ساده می‌توانید تعداد زیادی از وب‌سایت‌های تجاری، خبری و … را که فعال هستند، رؤیت کنید. گروه‌هایی هستند که از بهینه‌سازی، هدف‌گذاری سئو و اصول طراحی سایت پیروی کرده‌اند تا اطلاعات سایت خود را به بازدیدکنندگان نمایش دهند.

هدف از طراحی سایت

هدف از طراحی سایت

مزیت طراحی سایت برای کسب‌وکارها

طراحی سایت برای کسب‌وکارها مزایای قابل‌توجهی دارد که در ادامه درباره آن صحبت می‌کنیم.

  • سهولت دسترسی

امروزه زندگی افراد پر از مشغله است و به دنبال راه‌حلی آسان در حوزه‌های مختلف زندگی خود هستند. خرید آنلاین به‌جای رفتن به بازار، راحت‌ترین روش خرید می‌باشد.

با توجه به قوانین و مقررات امنیتی که وجود دارد، اعتماد افراد به خرید آنلاین افزایش یافته است که این امر می‌تواند موجب افزایش درآمد و رونق کسب‌وکار آنلاین شود.

  • کاهش هزینه

بهترین راه برای رشد کسب‌وکار این است که هزینه‌ها را کاهش دهید و به سمت رشد حرکت کنید.

کاهش هزینه را می‌توان یکی از مزیت‌های طراحی سایت برای کسب‌وکارها در نظر گرفت. بهترین روش برای کاهش هزینه‌ها وجود وب‌سایت است.

هزینه اجرا و نگهداری وب‌سایت معمولاً چند میلیون می‌باشد. بازاریابی مناسب سایت باعث رشد مداوم کسب‌وکار می‌شود. اگر وب‌سایت به‌درستی طراحی شود و توسعه یابد، بازدیدکننده به مشتری تبدیل خواهد شد.

  • بازاریابی گسترده

بازاریابی برای سایت مقرون‌به‌صرفه‌تر و ساده‌تر از هر نوع بازاریابی دیگر می‌باشد. برای تبلیغ سایت خود می‌توانید از سئوی سایت بهره ببرید که هم مؤثر است و هم امکان سنجش آن وجود دارد.

در بازاریابی آنلاین، مزیت طراحی سایت برای کسب‌وکارها پررنگ‌تر از بقیه موارد است و تمام مزایای دیگر را پوشش می‌دهد.

  • به‌روز بودن اطلاعات

در دنیای واقعی، برای اینکه مشتریان خود را از فروش‌های ویژه و پیشنهادات خود مطلع کنید، از ابزارهای محیطی مانند بیلبوردها، تابلوها و … استفاده می‌کنید. در رابطه با سایت می‌توانید اطلاعات را به‌راحتی به‌روز کنید و پیشنهادات خود را هرزمان که خواستید، به مشتریان نشان دهید و از این طریق فروش خود را افزایش دهید.

به‌روز بودن اطلاعات

به‌روز بودن اطلاعات

  • ارائه خدمات بهتر

اگر محصولی را می‌فروشید و قصد دارید مزایای محصول را به مشتری بگویید، مقالات مربوط به آن را در سایت آپلود کنید و خدمات لازم را به مشتریان ارائه دهید. همچنین می‌توانید یک بخش پرسش و پاسخ داشته باشید تا توضیحات لازم را به مشتریان ارائه دهید.

  • مزایای مادام‌العمر

وب‌سایت‌ها نتایج مادام‌العمری دارند؛ به این معنی که شما برای تبلیغات خارجی متناسب با هزینه‌هایی که پرداخت می‌کنید، مدت زمان محدودی در اختیار دارید. اما سایت همواره وجود دارد و مزایای مادام‌العمری خواهد داشت.

 مراحل طراحی سایت

طراحی سایت به چهار مرحله اصلی تقسیم می‌شود:

مرحله اول: طراحی وایرفریم (wireframe)

در ابتدا با توجه به نیاز مشتری و نوع سایت، یک نمای کلی از سایت را طراحی کنید. این نما شامل یک نقشه کلی از تعیین جایگاه، صفحات سایت و چیدمان المان‌های مختلف است.

مرحله دوم: طراحی گرافیکی سایت

پس از مشخص شدن محل قرارگیری عناصر سایت، نوبت طراحی گرافیکی سایت می‌باشد. در مرحله طراحی گرافیکی سایت، با استفاده از نرم‌افزارهای مخصوص، رنگ‌بندی متناسب با نوع کسب‌وکار اینترنتی خود را انتخاب و طراحی کنید.

 مرحله سوم: کدنویسی و برنامه‌نویسی

با توجه به نیاز مشتری و طراحی سایت، در این مرحله می‌توان از روش‌های مختلفی برای مدیریت سایت استفاده کرد.

از بهترین سیستم‌های مدیریت محتوا می‌توان وردپرس را نام برد. همچنین می‌توانید یک فریم‌ورک اختصاصی برای برنامه‌نویسی خود طراحی کنید. تصمیم‌گیری برای کدنویسی و برنامه‌نویسی به نظر مشتری و بودجه او بستگی دارد.

مرحله چهارم: راه‌اندازی سایت

در مرحله راه‌اندازی سایت، پس از تهیه‌هاست، نام دامنه مناسب سایت را پیکربندی کنید و در دسترس عموم قرار دهید.

راه‌اندازی سایت

راه‌اندازی سایت

مشاغل مرتبط با طراحی سایت

برای اینکه سایت به موفقیت برسد و در نتایج موتور جست‌وجو بدرخشد، علاوه بر طراحان سایت، افراد زیادی باید درگیر توسعه و نگهداری از آن باشند. در ادامه به‌صورت فهرست‌گونه مشاغل و تخصص‌های مرتبط با راه‌اندازی و نگهداری سایت را شرح خواهیم داد.

  • به یک گرافیست نیاز دارید تا لی‌اوت و لوگوی مناسبی برای شما طراحی کند.
  • باید با یک متخصص دیجیتال مارکتینگ همکاری کنید تا به شما بگوید چه استراتژی‌هایی به کار ببرید و با استفاده از تکنیک‌های بازاریابی آنلاین، مؤثرترین ترافیک را به سایت خود هدایت کنید.
  • به متخصص کپی رایتینگ نیاز دارید تا برای ایجاد محتوای مناسب و پیگیری هدف سئو به شما کمک کند.
  • طراح رابط کاربری یکی دیگر از مشاغل مرتبط با طراحی و نگهداری از سایت است. این فرد به شما کمک می‌کند تا معماری اطلاعات، طراحی و المان‌های ظاهری سایت را بهبود بخشید.

هزینه طراحی سایت چگونه برآورد می‌شود؟

عوامل زیادی بر هزینه طراحی سایت تأثیرگذار هستند که در زیر به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

  • دامنه سایت

دامنه یا آدرس سایت می‌تواند با پسوندهای مختلفی مانند ir، com و … ثبت شود. دامنه‌ها هزینه متفاوتی دارند. اولین موردی که باید به آن توجه شود، نام دامنه است.

دامنه یا آدرس سایت به‌صورت ماهانه یا سالانه اجاره داده می‌شود و تا زمانی که هزینه آن را پرداخت کنید، متعلق به شما خواهد بود.

  • هزینه هاست

هاست کامپیوتری می‌باشد که در طول شبانه‌روز به اینترنت متصل است. زمانی که سایت روی‌هاست قرار می‌گیرد، از همه‌جا قابل‌دسترس است.

اینکه سایت شما بر روی چه هاستی قرار بگیرد و در ایران باشد یا در کشورهای دیگر، بر روی هزینه‌ها تأثیرگذار است.

هر کس در هر لحظه از شبانه‌روز با وارد کردن آدرس سایت می‌تواند به محتوای ارائه‌شده دسترسی پیدا کند. بنابراین هاست قابل‌اعتماد از اهمیت زیادی برخوردار است و هزینه آن به‌صورت ماهیانه یا سالیانه محاسبه می‌شود.

  • هزینه طراحی سایت

به‌طورکلی طراحی سایت با استفاده از کدنویسی و سیستم‌های آماده انجام می‌شود. انتخاب هر کدام از این روش‌ها به هدف شما و کسب‌وکارتان بستگی دارد. عواملی مانند تکنیک طراحی، امنیت طراحی، مهارت طراح و … در تعیین قیمت طراحی سایت مؤثر می‌باشد.

  • آموزش

هنگامی که سایت خود را از تیم طراحی تحویل می‌گیرید، برای مدیریت آن به دوره آموزشی نیاز دارید. باید آموزش‌های لازم را دریافت کنید تا بتوانید محصولات قبلی را به‌روزرسانی کنید و محصولات جدید را وارد کنید. در نتیجه، این دوره‌های آموزشی بر هزینه‌های سایت تأثیر می‌گذارد.

آموزش

آموزش

  • هزینه تولید محتوا

در موفقیت یک سایت، تولید محتوا اهمیت زیادی دارد. سایتی که بدون محتوای جدید باشد و سئو نشده باشد، نمی‌تواند رتبه خوبی از گوگل دریافت کند.

قیمت‌گذاری تولید محتوا با توجه به سابقه کارشناس تولید محتوا و توانایی‌های او متفاوت است.

 روش‌های طراحی سایت

فرایند طراحی سایت با استفاده از زبان برنامه‌نویسی و بدون استفاده از آن انجام می‌شود.

  • ساخت و طراحی سایت با استفاده از زبان برنامه‌نویسی

در این روش، طراح سایت با استفاده از نرم‌افزارهای متعدد، مانند (Dreamweaver، NetObjects، KompoZer، RapidWeaver) و دانش برنامه‌نویسی خودش صفحات سایت را به‌صورت دینامیک یا استاتیک طراحی می‌کند.

  • طراحی سایت بدون استفاده از زبان برنامه‌نویسی

در این روش، بدون اینکه دانشی در برنامه‌نویسی داشته باشید، با استفاده از تعدادی نرم‌افزار تولید محتوای تحت وب مانند WordPress و Joomla می‌توانید صفحات وب‌سایت خود را تولید و طراحی کنید.