در عصر حاضر، برای استفاده آسان و دسترسی راحت کاربران و نیز برای کارکرد بهتر موتورهای جست‌وجو می‌بایست به بهینه‌سازی سایت‌ها کمک کرد. بدون توجه به این مسئله، رقابتی در میان نخواهد بود و محتوای جامع و کاملی تولید نخواهد شد. بخشی از کارهای مربوط به بهینه‌سازی سایت، توجه به متاتگ‌ها و استفاده صحیح از آن‌ها است. در این مطلب به توضیح متاتگ‌ها و نحوه استفاده از آنها می‌پردازیم.

متاتگ، کد Html

متاتگ‌ها (Meta Tag) کدهای Html هستند که به درک بهتر محتوای هر صفحهٔ سایت کمک می‌کنند. در واقع، همه چیزهایی که در هر صفحه از وب می‌بینیم، توسط این کدها نوشته شده است. متاتگ‌ها در توصیف محتوا کاربرد دارند و اگرچه استفاده از آن‌ها اندکی مشکل است، اما برای موفقیت در سئوی سایت اهمیت بسیاری دارند. اهمیت متاتگ‌ها جایی مشخص می‌شود که داده‌های قرارگرفته در آن‌ها، گاهی همان نتایجی است که در نتایج جست‌وجو دیده می‌شود. وقتی مطلبی را جست‌وجو می‌کنیم، موتورهای جست‌وجو به وسیله ربات‌ها، الگوریتم‌ها و متاتگ‌ها نزدیک‌ترین نتایج ممکن را به نمایش می‌گذارند. در حقیقت، متاتگ‌ها تنها توضیحاتی برای موتورهای جست‌وجو هستند و جزء محتوای اصلی صفحه محسوب نمی‌شوند. این کدها قابل رؤیت نیستند؛ اما با کلیک‌راست در بخش خالی هر صفحه و انتخاب گزینه مشاهده منبع صفحه، می‌توان کدهای دربردارنده HTML و Meta Tag را مشاهده کرد.

گاهی به جای متاتگ از عنوان متادیتا استفاده می‌شود؛ به این دلیل که توضیحاتی درباره صفحه موردنظر می‌دهد و اطلاعات مهم و اساسی در بر دارد. مشکلاتی که در صورت اجرای اشتباه متاتگ‌ها رخ می‌دهد، گاهی جبران‌ناپذیر است و به همین دلیل باید با دقت کافی این کار را انجام داد.

منظور از SERP چیست؟

متاتگ‌ها موضوعات مختلف را برای جست‌وجوگرها تعیین می‌کنند و اگر به‌خوبی و متناسب با هر صفحه تعریف شوند، شانس دیده شدن آن وب‌سایت در نتایج جست‌وجو افزایش پیدا خواهد کرد. به این روند SERP گفته می‌شود. اصطلاح SERP نیز برای هر کلمه یا جمله همیشه در حال تغییر و تحول است و توسط معیارهای مختلف تعیین می‌شود. بنابراین، متاتگ‌ها عامل مؤثری در میزان دیده شدن و جذب ترافیک سایت هستند.

متاتگ‌ها چه کاری انجام می‌دهند؟

از زمانی که رقابت میان سایت‌ها برای کسب رتبه‌های بالاتر رایج شد، هر آنچه که بر سئوی سایت و در نتیجه دستیابی به مراتب بالا تأثیرگذار است، اهمیت پیدا کرد. سئوی هر سایت ابزارهایی را در اختیار وبمسترها گذاشته است تا بتوانند به بهینه‌سازی سایت از نظر ساختار و محتوا کمک کنند. اولین قدم مدیر سایت، معرفی سایت و صفحات مختلف آن به موتورهای جست‌وجو است. در این مرحله، کار متاتگ‌ها مشخص کردن کلمات کلیدی، اهمیت صفحه و ایندکس شدن یا نشدن هر صفحه برای جست‌وجوگرها است.

استفاده از متاتگ برای همه سایت‌ها مفید است و می‌تواند در سئوی سایت اثرگذار باشد و تفاوتی ندارد که سایت عمومی باشد یا در زمینه دانلود یا آموزشی و … فعال باشد. در حال حاضر، انواع مختلفی از متاتگ وجود دارد که هریک کاربرد خاص خود را دارند. برخی به منظور توصیف محتوای اصلی استفاده می‌شوند و برخی تعیین‌کننده کلمات کلیدی هستند. برخی کدها نیز تعیین می‌کنند که سایت به چه کسانی نمایش داده شود. در ادامه مطلب به بررسی انواع متاتگ‌های مهم در سئو خواهیم پرداخت.

انواع متاتگ کدام است؟

برای آشنایی بیشتر با متاتگ، به انواع متاتگ و کاربردهای آن می‌پردازیم.

1) متاتگ‌های اصلی

این نوع متاتگ غالباً برای توصیف محتوای یک صفحه مورد استفاده قرار می‌گیرد. وجود کلمات کلیدی در عنوان، از جمله مهم‌ترین عوامل مؤثر در رتبه‌بندی است. در واقع، کلمات کلیدی در عنوان صفحات باعث جذب کاربر و افزایش تعداد دفعات کلیک می‌شود. بنابراین، بهتر آن است که کلمات کلیدی در بخش ابتدایی تگ باشند و کلمات فرعی بعد از آن قرار بگیرد.

2) متا دیسکریپشن (Meta Description)

پس از هر بار سرچ در موضوعات مختلف و پس از بالا آمدن صفحه نتایج، علاوه بر تگ عنوان، بخشی از متن مربوطه نیز در زیرعنوان به نمایش درمی‌آید که به آن متادیسکریپشن می‌گویند. این نوع متاتگ برای توصیف کوتاهی از صفحه استفاده می‌شود. هرچند گوگل اظهار داشته است که این متاتگ در رتبه سایت تأثیری ندارد؛ اما همین توضیحات باعث تشویق کاربران مختلف برای ورود به سایت می‌گردد که تأثیر غیرمستقیم بر سئوی سایت خواهد داشت و رتبه سایت را بالاتر خواهد برد. توضیحاتی که در این قسمت قرار می‌گیرد، نباید بیش از 160 کاراکتر باشد؛ چون بیش از این تعداد نمایش داده نخواهد شد. بنابراین، کلمات کلیدی باید در همین قسمت باشند.

3) متاتگ ربات (Robots Meta Tag)

این نوع متاتگ دربردارنده توضیحاتی برای ربات‌های جست‌وجوگر است که مسئول جمع‌آوری و بایگانی اطلاعات از انواع سایت‌ها هستند. در این تگ می‌توان برخی توضیحات مانند ایندکس شدن یا نشدن را قرار داد. در واقع، با این کار مشخص می‌شود که این صفحه در نتایج جست‌وجو ظاهر بشود یا نه. اگر هیچ‌گونه دستوری برای ربات خزنده ثبت نشود، خودبه‌خود روی ایندکس قرار می‌گیرد و همه محتوای موجود را در نتایج نشان خواهد داد.

4) تگ Heading

سرتیترهایی که مطلب را به چند بخش تقسیم می‌کنند، با این تگ مشخص می‌شوند. این سرتیترها از H1 آغاز شده و به ترتیب اهمیت تا عدد 6 ادامه پیدا می‌کنند. بهتر است در هر صفحه فقط از یک H1 استفاده کرد و محتوای هر نوشته باید با سرتیتر هماهنگ باشد. زمانی که قرار است متن سرتیتر داشته باشد، باید تگ H1 اولین سرتیتر باشد و سایر هدینگ‌ها بعد از آن استفاده شوند.

5) تگ لینک

لینک‌سازی از جمله اصول مهم در سئو می‌باشد و به کمک آن می‌شود بین هر صفحه وب در یک یا چندین سایت ارتباط برقرار کرد. لینک‌های ورودی و خروجی هر سایت در رتبه‌بندی آن تأثیر دارند. تگ‌های nofollow از نظر سئو اهمیت ندارند و این تگ‌ها باید به صورت follow باشند.

6) تگ Alt

این نوع تگ برای معرفی تصاویر استفاده می‌شود. موتورهای جست‌وجو به‌وسیله این تگ تشخیص می‌دهند که تصویر مربوط به کدام موضوع است و متن پس و پیش از تصویر را هم در نظر خواهند گرفت.

7) متاتگ Keywords

این متاتگ برای توضیح کلمه کلیدی صفحات استفاده می‌شود تا موتورهای جست‌وجو موضوع صفحات را بهتر دریابند و ایندکس شدن به سرعت انجام بشود. هرچند در حال حاضر گوگل این مورد را عامل مهمی در سئو به حساب نمی‌آورد، اما اگر به اندازه کافی از آن استفاده شود، هنوز هم تا حدی مفید است.

8) متاتگ Generator

این نوع متاتگ تعیین‌کننده سیستم مدیریتی و پنل مورد استفاده برای نشر محتوا در سایت است. هرچند بعضی اوقات، هکرها از این طریق به سیستم مدیریت دست می‌یابند و راه هک را پیدا می‌کنند. بنابراین بهتر است آن را حذف یا مخفی کرد.

9) متاتگ Author

این نوع متاتگ برای سایت‌هایی که چند نویسنده دارند، استفاده می‌شود. هرچند وجود آن خیلی هم ضروری نیست؛ اما به کمک این متاتگ به‌راحتی می‌توان نویسنده هر مطلب را مشخص کرد.

متاتگ author

10) متاتگ Cache Control

بعد از ورود به سایت، مرورگر برای افزایش سرعت دسترسی به سایت در دفعات دیگر، فایل‌های Cache را ذخیره خواهد کرد. این متاتگ چنین کاربردی دارد و به کمک آن می‌توان سطوح مختلف دسترسی مرورگرها به کش سایت را اعمال کرد.

نتیجه‌گیری

با توجه به مطالب بالا نتیجه می‌گیریم که امروزه عوامل بسیاری در موفقیت وب‌سایت‌ها دخیل هستند و برای پیشرفت در کار و جلب نظر کاربران می‌بایست به این عوامل توجه کرد. مدیران هر سایت تلاش زیادی برای حضور در صفحه اول دارند و از طریق سئو و تولید محتواهای مفید و پربار به رقابت می‌پردازند. از طرفی، هر وب‌سایت نه تنها از نگاه کاربران، بلکه از نگاه خود سازنده نیز باید موردبررسی واقع شود تا در میدان رقابت، گوی سبقت را از رقیبان بگیرد و ارزش‌های واقعی و عملکردی آن موردسنجش قرار گیرد. در این مطلب به بررسی انواع متاتگ و نحوه تأثیر آن در افزایش رتبه سایت پرداختیم. امید است که شما مخاطبان حداکثر استفاده را از آن ببرید.

مقالات زیر را می توانید در وبانو مطالعه کنید:

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *